Zoeken
Cruquiusbrug vhbinfra

Cruquiusbrug voorzien van nieuwe brugklep

Na maanden van intensieve samenwerking bereikte de renovatie van de Cruquiusbrug in Heemstede op zaterdag 14 september een nieuw hoogtepunt. Met twee grote kranen is het beweegbare deel van de brug richting Heemstede, de stalen brugklep die open en dicht gaat voor schepen, van het ponton getild en tussen de aanbruggen geplaatst.

De Cruquiusbrug dateert uit 1932 en is, net als het tweede deel van de brug uit 1971, aan vervanging toe. De Provincie Noord-Holland gunde de renovatie aan Van Hattum en Blankevoort en combinatiepartner Hollandia Infra. Het project omvat het vervangen van de oostelijke brug richting Heemstede en renovatie van de westelijke brug richting Hoofddorp. Ook maken we een fietsonderdoorgang en richten we het verkeerskruispunt opnieuw in. 

De werkzaamheden begonnen in november 2023. Het installeren van de brugklep is het resultaat van een slim stukje samenspel, waarbij we hulp kregen van onze collega’s van KWS Infra en Vialis.  

Belangrijke bijdragen:  

  • Hollandia Infra heeft in Krimpen aan de IJssel het brugdek gebouwd. 
  • KWS plaatste de wegfasering. 
  • Vialis zorgde voor het verwijderen van de OV- en slagboominstallaties. 
  • Van Hattum en Blankevoort was verantwoordelijk voor het betonwerk, inclusief de landhoofden, pijlers en aanbruggen. 

Omdat de Cruquiusbrug circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk moet worden gebouwd, hanteren we in dit project de nieuwste technieken. Zo gebruiken we bijvoorbeeld geopolymeerbeton in constructieve onderdelen. Door het gebruik van geopolymeerbeton kunnen we de CO2 uitstoot van het traditionele cementbetonproductieproces met 50 tot 80% reduceren. 

Nu bouwen we de brug verder af! Het komende werk omvat de installatie van de aandrijving, het plaatsen van de slagbomen en geleiderails, en het asfalteren. Eind november neemt het wegverkeer de nieuwe brug in gebruik en gaat de volgende fase van het project in.