Zoeken
Gemaal Oudenhoorn - Van Hattum en Blankevoort

Gemaal Oudenhoorn klaar voor de toekomst

Gisteren is het nieuwe Gemaal Oudenhoorn feestelijk geopend. Het nieuwe gemaal is duurzaam, toekomstbestendig en kan een groter gebied bedienen. Dankzij een stille en zuinige elektromotor heeft het gemaal meer capaciteit en een significante vermindering van de CO₂-uitstoot vergeleken met de oude dieselmotor. Gemaal Oudenhoorn is voorbereid op de toekomst!

Het oude gemaal, daterend uit 1970, was verouderd en toe aan vervanging. De afgelopen twee jaar hebben wij, samen met Den Boer CCI, REMONDIS Smart Infra B.V., Bosman Watermanagement en MJ Oomen, in opdracht van Waterschap Hollandse Delta gewerkt aan dit nieuwe duurzame gemaal. Met de bouw van het nieuwe gemaal hebben we een CO₂-reductie van maar liefst 82% behaald, onder andere door het hergebruik van de oude fundering, de fundering van de in- en uitstroombak en de reeds bestaande persleiding. Ook is het nieuwe gemaal gebouwd met aandacht voor het hergebruik van materialen in de toekomst.

Er is ook veel aandacht besteed aan biodiversiteit. Via een vispassage en een visvriendelijke pomp kunnen vissen van de polder naar het Haringvliet en weer terug zwemmen. Meer vis in de poldersloot is goed voor de waterkwaliteit, en een grotere diversiteit aan vissoorten is bevorderlijk voor de biodiversiteit. Naast de vispassage is het gemaal ook voorzien van vleermuizenkasten en een insectenhotel in het nieuw aangelegde tiny forest.