Zoeken
Afbeelding van de warmtepomp

Grootste warmtepomp van Nederland haalt warmte uit rioolwater

Afgelopen week openden Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) in Utrecht de grootste warmtepomp van Nederland. Met deze pomp kan Eneco de warmte van het gezuiverde afvalwater van HDSR inzetten als nieuwe energiebron voor het warmtenet.

De warmtepomp is een krachtig voorbeeld van hoe innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. Dagelijks haalt de warmtepomp van 27 MW restwarmte uit zo’n 65 miljoen liter gezuiverd afvalwater. Dit is water afkomstig van douches, keukenkranen, vaat- en wasmachines en heeft een temperatuur van 12 graden in de winter tot ruim 22 graden in de zomer.

De warmte wordt voortaan hergebruikt voor het warmtenet van Gemeente Utrecht en Gemeente Nieuwegein, waardoor circa 20.000 huishoudens kunnen rekenen op deze duurzame warmte.

Bij Van Hattum en Blankevoort zijn we er trots op dat we hebben bijgedragen aan dit innovatieve project, dat past bij onze duurzame ambities. Wij waren verantwoordelijk voor de civiele en bouwkundige werkzaamheden met onder meer een nieuwe overstort en effluentleidingwerk. 

Duurzaamheid bij Van Hattum en Blankevoort