Zoeken
Innovatieve game Zoutdam IJmuiden

Innovatieve training voor bediening van de Zoutdam in IJmuiden

Van Hattum en Blankevoort realiseert voor Rijkswaterstaat een Zoutdam in IJmuiden. Deze Zoutdam sluit het binnenspuikanaal af voor schepen, maar beschikt over een zakdeur die incidenteel scheepvaart mogelijk maakt. Voor de bedienaars in Schellingwoude is dit een bijzonder object om te bedienen. Daarom heeft Van Hattum en Blankevoort, in samenwerking met het VRLab en Vialis een educatieve game ontwikkeld!

Voor de bedienaars in Schellingwoude is de Zoutdam in IJmuiden een bijzonder object om te bedienen, dit komt doordat:

  • Het is geen brug, sluis of gemaal.
  • De bediening kan alleen ter plekke gebeuren.
  • De bediening wordt uitgevoerd met een handheld computer met touchscreen. 
  • Naar verwachting zal de bediening niet vaker dan eens per maand plaatsvinden.

Om de bedienaars laagdrempelig kennis te laten maken met de bediening, hebben we samen met het VRLab, onderdeel van VolkerWessels, en met hulp van Vialis, die de echte bediening ontwikkelt, een educatieve game ontwikkeld. Met deze game kunnen verschillende bediensituaties geoefend worden. Begin deze week hebben we deze game laten testen door een aantal bedienaars. Voor deze speciale gelegenheid hebben we dat gedaan in de Igloo, onze eigen ruimte met 360-graden projectie.

De game werd goed ontvangen en werkte intuïtief. Als bijvangst ontstonden er goede discussies over praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals het meenemen van een reddingsvest en veiligheidsschoenen wanneer je op locatie bent in IJmuiden. Al met al een geslaagde middag!