Zoeken
Luchtfoto - SOI Heerenveen

Mijlpaal bereikt op SOI Heerenveen: Nieuwe Slib Ontwatering Installatie (SOI) succesvol getest!

Afgelopen week hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt op SOI Heerenveen. Na maanden van voorbereidingen is de nieuwe Slib Ontwatering Installatie (SOI) succesvol getest met slib. Voor het eerst is het gelukt om het slib omhoog te schroeven naar de slibsilo’s. Hiermee hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt, en staat het grootste deel van de installatie op het punt in gebruik te worden genomen door Wetterskip Fryslân. De laatste testfasen zijn nog in volle gang, waarna de bestaande SOI buiten gebruik gesteld zal worden.

Over de nieuwe Slib Ontwatering Installatie

Het project heeft als doel de verouderde SOI te vervangen met een nieuw, duurzaam systeem dat voldoet aan de moderne eisen van veiligheid en efficiëntie.  voert dit project uit, in samenwerking met WaterTechniek Twente, Batenburg Beenen, Goossen Te Pas en Van der Wiel Infra en Milieu.

De nieuwe installatie speelt een vitale rol in de provincie Friesland, omdat deze zorgt voor de verwerking van rioolslib van alle RWZI’s in de provincie. Naast de kerninstallatie bouwen we drie slibopslagtanks, een slibontwateringsgebouw, slibsilo’s, een bedieningsgebouw en zorgen we voor de verdere inrichting van het terrein.

Duurzaamheid staat centraal; zo hebben we onder andere bestaande weegbruggen hergebruikt, gebruiken we effluentwater in plaats van drinkwater, en nog tal van andere grote en kleine initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

De laatste fase

In de komende periode wordt de nieuwe SOI volledig in gebruik genomen, en zal de focus verschuiven naar de sloop van de bestaande installatie. Deze sloopwerkzaamheden creëren ruimte voor de bouw van een laatste slibontwateringstank en het bedieningsgebouw.

Dit jaar zal de sloop plaatsvinden, zodat we begin volgend jaar kunnen starten met de afronding van de laatste onderdelen van dit belangrijke project. We kijken ernaar uit om samen met onze partners de klus te klaren en de Provincie Fryslân van een toekomstbestendige SOI te voorzien.

Luchtfoto - SOI Heerenveen