Zoeken

Dijksgrachtbrug officieel geopend

Maandag 11 januari openen burgemeester Eberhard Van der Laan van Amsterdam en minister Stef Blok de tijdelijke Dijksgrachtbrug in Amsterdam. De tijdelijke Dijksgrachtbrug is een beweegbare fiets- en voetgangersbrug die de Dijksgracht en het Marineterrein verbindt. Eeuwenlang was het terrein militair gebied en afgesloten voor publiek. Dat verandert nu defensie het terrein grotendeels gaat verlaten. De tijdelijke Dijksgrachtbrug is bedacht om zo snel mogelijk het Marineterrein te ontsluiten en te verbinden met de stad.

Dijksgrachtbrug Marineterrein Amsterdam foto Arjen Veldt.jpg

In december 2014 daagde de gemeente Amsterdam de markt uit om een tijdelijke beweegbare brug over de Dijksgracht te bouwen binnen een vast budget van € 1.000.000 en ingebruikname voor eind 2015. In krap twee maanden is het contract opgesteld en gepubliceerd. Begin 2015 is de opdracht via een meervoudig onderhandse procedure op de markt gezet. Van de zestien marktpartijen die zich inschreven, heeft Van Hattum en Blankevoort de aanbesteding gewonnen. Het ingediende ontwerp stak om drie redenen boven de andere uit:

  • Een uitstekend risicodossier waar voorbij de technische scope van het project is gekeken
  • De omgeving krijgt veel invloed op het ontwerp
  • Van Hattum en Blankevoort overtuigde de beoordelingscommissie de uitdaging aan te kunnen om op tijd en binnen budget de brug te realiseren.

Dat Van Hattum en Blankevoort een betrouwbare partner is om mee samen te werken, wordt bewezen door het feit dat de Dijksgrachtbrug op tijd en binnen budget is gerealiseerd.

Opdrachtgever

Opdrachtgever voor de realisatie van de tijdelijke brug is Bureau Marineterrein Amsterdam. Dit is een zelfstandige organisatie die in opdracht van Rijk (Binnenlandse Zaken, Defensie) en de gemeente Amsterdam werkt aan de toekomst van het terrein.

Van Hattum en Blankevoort

Van Hattum en Blankevoort ontwerpt, bouwt en onderhoudt innovatieve civiele constructies in de infrastructuur, energie- en vastgoedmarkt. De focus ligt op verkeersinfrastructuur en op projecten in en op het water en in de ondergrond. Van Hattum en Blankevoort, heeft als hoofdvestiging Woerden en heeft in totaal 600 mensen in dienst. www.vhbinfra.nl

Van Hattum en Blankevoort is onderdeel van VolkerWessels, een Nederlands bouwconcern met een decentrale organisatievorm en zo’n 120 werkmaatschappijen.