Zoeken

Koningin Máxima opent naar haar vernoemde kanaal

Hare Majesteit Koningin Máxima opende donderdagochtend bij ’s-Hertogenbosch het nieuwe Máximakanaal. Ook minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en bestuurders uit de regio waren bij de opening aanwezig. Onder luid applaus van vele toeschouwers voer Hare Majesteit de Koningin Sluis Empel uit. Bij wijze van opening klonken kanonschoten en lieten honderden schoolkinderen hun ballonnen feestelijk de lucht ingaan.

Opening Máximakanaal.jpg
Opening Máximakanaal.jpg

Het Máximakanaal is een nieuwe vaarweg van 9 kilometer ten oosten van ’s-Hertogenbosch en loopt van de Maas naar de Zuid-Willemsvaart bij Den Dungen. Met de komst van dit kanaal is de bereikbaarheid van Brabant over water verbeterd en duurzamer geworden. WillemsUnie is een samenwerkingsverband tussen de twee VolkerWessels partijen Van Hattum en Blankevoort B.V. en KWS Infra B.V.,GMB Civiel B.V. en Van den Herik Kust- en oeverwerken B.V.

 

Minister Schultz van Haegen: ‘Deze regio is een Europese topregio voor innovatie en technologie, met een strategische locatie tussen het Ruhrgebied en de havens van Rotterdam en Antwerpen. Voor bedrijven als Bavaria, Mars en Campina zijn de Brabantse kanalen echte watersnelwegen. Die moeten toegankelijk zijn voor de grootste schepen, met drie lagen containers. De opening van dit kanaal betekent in de toekomst zo’n 5.000 minder vrachtauto’s per dag op de weg bij Den Bosch, Rosmalen en Veghel, oftewel: minder opstoppingen, minder open bruggen en minder CO2-uitstoot in de stad. Het Máximakanaal is een prachtig visitekaartje van onze weg- en waterbouw.’

Nieuwe en snellere route

Rijkswaterstaat heeft eerder dit jaar het oude kanaal in de binnenstad overgedragen aan de gemeente ’s-Hertogenbosch. Sindsdien volgt de beroepsvaart de nieuwe en snellere route via het Máximakanaal. De tijdswinst bedraagt zo’n 30 minuten. De komende maanden werkt Rijkswaterstaat nog aan de fietspaden, de beplanting langs het kanaal en andere zaken die nodig zijn om het hele project net na de zomer te kunnen opleveren.

 

Kanalen en Koninginnen

De plannen voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart dateren al van vele jaren geleden. Uiteindelijk kon Rijkswaterstaat in 2010 het werk in uitvoering laten gaan. Lange tijd is er in de regio gesproken over de ‘omlegging’. In het najaar van 2013 kreeg het nieuwe kanaal de naam ‘Máximakanaal’. Deze naam sluit goed aan bij 3 andere kanalen van Rijkswaterstaat in Zuid-Nederland die ook de namen van Koninginnen dragen. Te weten het Julianakanaal, het Wilhelminakanaal en het Beatrixkanaal. Het Máximakanaal is daarop een mooie aanvulling.

 

Foto’s Rijkswaterstaat/Soow Pictures