Netwerkbijeenkomst Social Return bij Veessen-Wapenveld
Op vrijdag 17 april was er een informatieve bijeenkomst voor ondernemers uit de regio bij het project Veessen-Wapenveld. Doel van de bijeenkomst: de ongeveer 40 aanwezige ondernemers laten zien hoe er op dit project van de combinatie IJsselweide (Van Hattum en Blankevoort en Boskalis) invulling wordt gegeven aan Social Return en welke kansen dit biedt. De reacties waren positief.
Participatiewet
Per 1 januari is de participatiewet van kracht gegaan, met als gevolg dat Social Return - het gebruikmaken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - steeds meer voorkomt in de aanbesteding. Van Hattum en Blankevoort is daar al langer mee bezig, omdat het niet alleen als een verplichting wordt gezien maar ook als een onderdeel van de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bovendien voegt het ook echt waarde toe. De Normaalste Zaak (een netwerk van MKB-ondernemers die zich inzetten voor Social Return) wilde in Heerde een werkgever centraal stellen als ambassadeur die het goede voorbeeld geeft. De Combinatie IJsselweide is dit geworden, ondanks dat zij geen lokale werkgever zijn. Binnen het project Veessen-Wapenveld zijn vier mensen uit de omgeving betrokken. Zo is er bijvoorbeeld een ‘gebiedsconciërge’ en is er een autistische jongen die het materieel aftankt en de bouwplaats aan het einde van de dag opruimt. Daarnaast zijn er ook weer lokale leveranciers bij betrokken geweest, waardoor dit straks ook een vervolg krijgt als het project is afgerond.
‘Prachtig wat dat met mensen doet’
De bijeenkomst bestond uit een korte introductie in het gemaal De Veluwe over het project en een wandeling naar de bouwplaats. Daarna volgde er een uitgebreide presentatie door Aart-Jan Schouten (projectleider Van Hattum en Blankevoort), die uitlegde wat hem motiveert om Social Return in de praktijk te brengen. Schouten: “Ik vind het vanuit maatschappelijk oogpunt belangrijk om hier echt iets mee te doen. Dat geeft mij voldoening. Met minimale begeleiding zorg je er zo voor dat mensen weer iets te doen hebben. Het is prachtig om te zien wat dat met mensen doet.” De bijeenkomst eindigde met een discussie over de invulling van social return, maar vrijwel iedereen was het erover eens dat dit de toekomst heeft. “We moeten wel!”, zo vond een ondernemer in de zaal. “Het gaat erom dat we anders naar mensen gaan kijken. Dus niet letten op wat ze niet kunnen, maar juist kijken naar wat ze wel kunnen.”