Nienke Groenewegen is het Cobouw Young Talent van het jaar!
De jury was unaniem in haar keuze voor Nienke Groenewegen. Zij ziet in de tenderstrateeg/tendermanager van Van Hattum en Blankevoort een echte ambassadeur voor de sector.
Over Nienke
Nienke Groenewegen werkt als tendermanager/tenderstrateeg bij Van Hattum en Blankevoort. Ze is gek op de infrabouw, maar ziet ook nog verbeterkansen. Zo maakt ze zich hard voor meer duurzaamheid en digitalisering in de sector en ziet ze graag meer diversiteit.
“Ze inspireert jonge mensen voor het vak en straalt haar waardering voor de infrasector duidelijk uit. Ze heeft een heldere ambitie en ze weet binnen de vrij traditionele infrasector mensen mee te krijgen in nieuwe ontwikkelingen. Ze heeft hierdoor impact en zet haar talenten in om de bouw diverser, duurzamer en digitaler te maken.”
Jurycommentaar
‘Als iedereen op zijn eigen eilandje blijft zitten, missen we kansen’
Vertrouwen en lef in de sector om kennis onvoorwaardelijk te delen dragen bij aan duurzaamheid. Een van de thema’s waarvoor civieltechnisch ingenieur Nienke Groenewegen zich met hart en ziel inzet. Ze is werkzaam bij Van Hattum en Blankevoort sinds ze in 2013 verliefd werd op de infrasector.
De gevolgen van klimaatverandering komen steeds dichterbij. Waar vorig jaar zomer Zuid-Limburg kampte met overstromingen, schreeuwde het landschap deze zomer om water. Dat moet volgens Nienke Groenewegen (34) niet alleen de bouwsector tot actie aanzetten, maar ook ieder individu. “Door klein te beginnen ontstaat een vliegwiel dat mensen aan het denken zet.”
Niet alleen duurzaamheid is een belangrijk thema voor de tenderstrateeg/manager bij Van Hattum en Blankevoort. Ze maakt zich ook hard voor meer digitalisering en diversiteit in de infrasector. “Verduurzaming vraagt klanten om vertrouwen in de markt te leggen”, stelt Groenewegen. “Als de klant het laat bij de visie op duurzaamheid voor een specifieke bouwopgave, zonder het al tot in detail uit te werken, ontstaat er gezamenlijke denkruimte.”
Vertrouwen en het waarderen van kennis uit de praktijk draagt volgens Groenewegen ook bij aan kostenbesparing. “Nu worden er door adviesbureaus rapportages gemaakt om alle eisen af te vangen, terwijl dat niet altijd bijdraagt aan de meest efficiënte oplossing.”
Kans grijpen
Ze spreekt uit ervaring. Het project Onderdoorgang Rijksstraatweg in Ridderkerk voerde ze van A tot Z zelf uit. Als tendermanager en EMVI-planschrijver won ze met haar team de aanbesteding. Omdat het ging een relatief klein project, greep ze haar kans om achtereenvolgens ontwerpleider en projectcoördinator te zijn. “Heel leerzaam om aan te lopen tegen de uitvoerbaarheid van het kwaliteitsplan dat ik zelf schreef. En erg leuk ook om met de timmermannen een keer mee te lopen en te zien wat daar allemaal bij komt kijken.”
Heel leerzaam om aan te lopen tegen de uitvoerbaarheid van het kwaliteitsplan dat ik zelf schreef
Al pratende en al doende haar pad creëren, typeert de civieltechnisch ingenieur. “Ik gooi graag overal balletjes op.” Zo stond ze, samen met een collega, aan de wieg van de Vakgroep Tendermanagement binnen Van Hattum en Blankevoort. “Het ontbrak aan structuur in de werkwijze. Daarom maakte ik een verbeterplan met allerlei initiatieven die al onze vijf vestigingen implementeerden.”
Vervolgens kwam de vakgroep tot stand, waar Groenewegen vakgroepdeskundige van is. Haar grondige analyse van alle data leidde tot een concreet verbetervoorstel. Met als resultaat dat de scoringskans van de tenders in 2021 ten opzichte van 2020 met twaalf procent steeg.
Kennis delen
Maar interne samenwerking is niet genoeg om duurzame innovaties tot een succes te maken. “Het is van belang dat de hele infrasector stappen zet om kennis te delen. Natuurlijk is het spannend, omdat innovatie vraagt om tijd en investering, maar mogelijkheden ontstaan juist door overstijgend te kijken. Als iedereen op zijn eigen eilandje blijft zitten, missen we kansen.”
Dat het circulair viaduct waarin Rijkswaterstaat investeerde niet gebruikt wordt, vindt ze een gemiste kans. “Het concept, losse delen waar je opnieuw mee kunt bouwen, zoals bij Lego, is geniaal. Het is op vele plekken toepasbaar, alleen door alle verschillende regelgeving van provincies en gemeenten voldoet het niet aan de kaders.”
Toch ziet Groenewegen ook vooruitgang. De digitalisering van de bouwplaats wordt bij grote projecten steeds meer gemeengoed. “Digitalisering draagt bij aan efficiëntie bij zowel de ontwerp- en bouwfase als de voorspelbaarheid van onderhoud en levensduurbepaling.”
De typische Hollandse man, blond haar met blauw overhemd, overheerst
Op het gebied van diversiteit merkt ze op dat de infrawereld nog achterloopt. “De typische Hollandse man, blond haar met blauw overhemd, overheerst.” Ze hoopt op een gezonde mix variërend van jong talent tot senioriteit, diverse interesses en culturen.
Haar deelname aan de Young Talent Award ziet ze vooral als een podium om samen de sector beter te maken. “Diversiteit, digitalisering en duurzaamheid zijn onderwerpen die leven onder jongeren. Dat merk ik als ik op open dagen en beurzen met hen in gesprek ga. Of als ik les geef op het technasium. Perfecte thema’s om het gesprek richting onze branche te openen.”
Over de Cobouw Awards
De Cobouw Awards is hét hoogtepunt van het jaar voor de Nederlandse bouwwereld. Onafhankelijke jury's belichten het allerbeste werk in de categorieën digitalisering, duurzaamheid en innovatie. In nauwe samenwerking met advies- en accountantskantoor PwC wordt de Cobouw50 opgesteld. Daarnaast worden ook awards uitgereikt aan een opmerkelijk jong talent én aan de bouwvrouw van het jaar. Tevens reiken we ook de aanmoedigingsprijs voor het meest duurzame bouwbedrijf uit.
De Cobouw Awards hebben inmiddels een vaste plaats verworven in het Nederlandse bouwlandschap. Het winnen van een Award viert de vooruitgang in de bouw, bovendien zorgt het voor het verkrijgen van waardevolle aandacht en het winnen van prestige.
In totaal dongen ruim tachtig inschrijvingen mee naar een van de Cobouw Awards van 2022. Na een eerste selectie bleven er daarvan twintig over die tijdens een pitch de jury’s voor zich mochten proberen te winnen. De winnaars weden op 22 november in het AFAS Theater in Leusden bekendgemaakt.
Bron: Cobouw / Margreet Kwaks
Foto's: Guido Benschop en Arnhems Persagentschap, Sjef Prins