Zoeken

Open dag Ontpoldering Noordwaard zaterdag 20 september

Een kijkje achter de schermen bij één van de grootste Ruimte voor de Rivier projecten van Nederland. Van dichtbij zie hoe bruggen gebouwd worden en wat er komt kijken bij de aanleg van kades. Zaterdag 20 september organiseert Combinatie Noordwaard van10.00 tot 16.00 uur een open dag.

130830 - 15.jpg

De uitvoering is in volle gang en de contouren van de ontpolderde Noordwaard zijn inmiddels goed zichtbaar. Een gedeelte van de polder is inmiddels opgeleverd. Dit geldt ook voor de meeste terpen, enkele zijn zelfs al bewoond!

 

Tijdens de open dag wordt u per bus naar een aantal locaties in de polder gereden. Ter plaatse kunt u een kijkje nemen bij een nieuw gemaal of een brug en geven we u uitleg over het asfalteren van wegen. Ook is KPN aanwezig om u bij een transformatorstation uitleg te geven over de techniek waar mee zij werken. De eerste bus vertrekt vanaf de keet (Steurgat 26a in Werkendam) rond 10.30 uur en de laatste rond 14.30 uur.  

 

In de bouwkeet vindt u ook allerlei informatie over het project. Daarnaast tonen wij u de eerste twee delen van de fotoreportage die Agnes van Noorloos maakt over het project. Kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen of in de zandbak. Kortom: er is van alles te zien en te beleven.

Met korting naar Biesbosch Museum

Uw auto parkeren of fiets stallen kan bij de Scheepsbouwers Maritiem, Steurgat 3B, aan de overzijde van de bouwkeet. Vergeet niet om in de bouwkeet een speciale flyer mee te nemen, waarmee u tegen gereduceerd tarief het Biesbosch Museum kunt bezoeken. Een echte aanrader, want hier staat een maquette van 9 bij 3 meter en filmbeelden en animaties geven een indruk van het eindresultaat in 2015.

Het project

Ontpoldering Noordwaard wordt uitgevoerd door Combinatie Noordwaard, bestaande uit Van Hattum en Blankevoort, Boskalis, Martens en Van Oord en Gebroeders van Kessel Wegenbouw. De Combinatie begon in 2012 met het doorstroombaar maken van de Noordwaardpolder bij Werkendam. De Noordwaard is met 4.450 hectare één van de grootste projecten van het landelijke hoogwaterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. De polder wordt deels doorstroombaar gemaakt voor de veiligheid van de bevolking van Gorinchem bij hoogwater. De Noordwaard staat enkele keren per jaar, vooral in de winter, gedeeltelijk onder water. Om de gehele polder bereikbaar en bewoonbaar te houden worden dijken, kreken, terpen aangelegd en waterbouwkundige constructies gebouwd, zoals dijkbruggen, kreekbruggen, gemalen, duikers en plankieren.