Start bouw circulair viaduct bij Kampen
Samen met prefab-bouwer Consolis Spanbeton en Rijkswaterstaat bouwen we het eerste circulaire viaduct van Nederland. Dat doen we vlakbij Kampen, waar het viaduct getest gaat worden door werkverkeer bij de bouw van de Reevesluis. We experimenteren binnen het project met nieuwe techniek én brengen een nieuwe manier van samenwerken in de praktijk. Ook delen we de kennis die het project oplevert met andere partijen die willen bijdragen aan de ontwikkeling van circulair bouwen. Dat doen we binnen een open leeromgeving.
Circulair
Het viaduct is circulair, omdat de betonnen elementen waar het uit bestaat op een andere locatie volledig en ongeschonden opnieuw bruikbaar zijn. Zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw gebruikt. Dit is het eerste viaduct in Nederland dat zo wordt gebouwd.
Nieuwe manier van samenwerken
Bij dit project werken we ook op een nieuwe manier samen. Rijkswaterstaat heeft normaal gesproken de rol van opdrachtgever, en de bouwers die van opdrachtnemer. Maar de samenwerking die we nu zijn aangegaan met de bouwers is op basis van gelijkwaardigheid. Dat is noodzakelijk om volledig circulair bouwen mogelijk te maken.
Circulaire kennis delen
Met het circulaire viaduct creëren we een open leeromgeving waarbinnen we onze kennis delen met iedereen die een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van circulair bouwen. Dat doen we om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. We dagen iedereen uit die zelf ook kennis heeft van circulair bouwen om die kennis ook weer met óns te delen.
Met het eerste circulaire viaduct van Nederland dragen we op een innovatieve wijze bij aan de ambities van Rijkswaterstaat en Nederland. Namelijk: 49% minder CO2-uitstoot (ten opzichte van 1990) én circulair werken in 2030.
Duurzame ambities
De meest duurzame civiele bouwer van Nederland zijn in 2025, dat is de ambitie van Van Hattum en Blankevoort. Met het eerste circulaire viaduct van Nederland dragen we, op een innovatieve wijze, bij aan onze eigen ambities en de duurzame ambities van Rijkswaterstaat en Nederland. Namelijk: 49% minder CO2-uitstoot (ten opzichte van 1990) én circulair werken in 2030.