Ruimte voor de Rivier Deventer
In Nederland hebben we steeds meer kans op overstromingen omdat de rivier ruimte verliest. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken, waarachter steeds meer mensen wonen. Tegelijkertijd is de bodem achter de dijken gedaald. Bovendien regent het vaker en harder, waardoor de rivieren meer water moeten verwerken. Het gevolg: stijgende waterstanden en meer kans op overstromingen met grote impact op mens, dier, infrastructuur en economie.
De oplossing
Ruimte voor de Rivier is een bijzonder programma. In de grootte: we laten op meer dan 30 plekken langs Rijn, IJssel, Waal, Nederrijn en Lek het water vrijer stromen. In de tijd: van 1995 tot 2015. In het doel: veiligheid voor de vier miljoen Nederlanders die door Ruimte voor de Rivier behoedt worden voor overstromingen.
Het Deventer project maakt deel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier en bestaat uit de Uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard én de Uiterwaardvergraving Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden. Het omvat het graven van in totaal zes nevengeulen die zorgen voor een lagere hoogwaterstand op de IJssel en een snellere afvoer in tijden van hoogwater. Waterschap Groot Salland en Waterschap Veluwe voeren samen Ruimte voor de Rivier Deventer uit.