Selectieve Onttrekking
In opdracht van Rijkswaterstaat werkt Van Hattum en Blankevoort aan het project Selectieve Onttrekking in IJmuiden. Door de nieuwe, grotere Zeesluis komt er namelijk veel meer zout water het Noordzeekanaal binnen, wat schadelijke gevolgen heeft voor de natuur, landbouw en het proceswater. Om verzilting te voorkomen, bouwen we een ingenieuze oplossing: een constructie in het Binnenspuikanaal die als een soort 'zoutwaterbrievenbus' fungeert. Doordat zoutwater zwaarder is dan zoetwater, zakt het naar de bodem en stroomt het via een opening in de constructie terug naar zee. Het zoete water blijft zo behouden in het kanaal, waarmee we de balans in de waterkwaliteit herstellen en beschermen.
Waarom Selectieve Onttrekking
- Door de nieuwe zeesluis in IJmuiden stroomt veel meer zout water het Noordzeekanaal in.
- Zout water heeft schadelijke effecten op natuur, landbouw en koel- en/of proceswater.
- Selectieve Onttrekking moet de toename van zout water tegengaan.
10.000 ton zout
Bij het schutten van schepen door de zeesluis van IJmuiden stroomt er vanwege de omvang ongeveer twee keer zo veel zout het Noordzeekanaal binnen als bij de huidige Noordersluis. Per schutting gaat het om zo’n 10.000 ton zout.
Rijkswaterstaat nam deze maatregelen om het extra zout weer af te voeren en nadelige gevolgen van een te hoge zoutconcentratie in het Noordzeekanaal voor natuur, land- en tuinbouw en de drinkwatervoorziening in de omgeving te voorkomen.
De oplossing
De oplossing is gevonden in het selectief afvoeren van zoutwater via het Spui- en Gemaalcomplex IJmuiden. In het Binnenspuikanaal voor de spuisluis en het gemaal is inmiddels een betonnen wand geplaatst. Onder in de wand komt op een diepte tussen 16 en 23 meter een opening. Voor de wand wordt de bodem aanzienlijk verdiept, zodat het zwaardere zoute water zich hierin verzamelt. Bij het afvoeren van het water stroomt het zoute water vanuit de onderste waterlaag door de opening. De wand houdt het zoetere water in de bovenste waterlaag van het Noordzeekanaal tegen.
Unieke constructie
Uit onderzoek van Rijkswaterstaat en externe partijen is aangetoond dat selectieve onttrekking de enige oplossing is om op deze schaal verdere verzilting in het gebied te voorkomen. De methodiek is niet nieuw. Zo wordt het op veel kleinere schaal toegepast bij het gemaal De Helsdeur in Den Helder. De methode werkt hier goed. Gelet op de schaalgrootte gaat het bij het selectief onttrekken van zoutwater in het Noordzeekanaal om een unieke constructie.