
Vloedstegenbrug
Duurzaam vernieuwd voor de toekomst
De Vloedstegenbrug in Haaksbergen krijgt een toekomstbestendige upgrade. Geen standaard vervanging, maar een innovatieve en duurzame aanpak waarmee we hergebruik, circulair bouwen en duurzame materialen combineren. Dit project, uitgevoerd door Van Hattum en Blankevoort in opdracht van Rijkswaterstaat, de gemeente Haaksbergen en de provincie Overijssel, loopt van juli 2024 tot september 2025 en biedt waardevolle inzichten voor de toekomstige vervangings- en renovatieopgave in Nederland.
Nederland staat voor een enorme vervangings- en renovatieopgave (V&R). Veel bruggen, viaducten en andere civiele constructies naderen het einde van hun levensduur en moeten worden vervangen of versterkt. Dit vraagt om slimme en duurzame oplossingen die niet alleen de infrastructuur verbeteren, maar ook de impact op het milieu minimaliseren.
De Vloedstegenbrug is hét schoolvoorbeeld van toekomstbestendig bouwen. We combineren hergebruik van materialen voor een lagere milieu-impact, duurzame en innovatieve bouwmethoden en kennisdeling voor toekomstige brugvervangingen in Nederland.
Dit project laat zien hoe wij bij Van Hattum en Blankevoort de infrastructuur van morgen realiseren: vindingrijk, vooruitstrevend en met goed samenspel.
Duurzaam in hart en nieren
Duurzaamheid staat centraal in dit project. Bij de bouw maken we gebruik van hergebruikte materialen en liggers, innovatieve betonmengsels en milieuvriendelijke wapening:
- Hergebruik van materialen:
- De houten fietsbruggen worden opgebouwd uit gerecycled hout.
- De stalen liggers onder de fietsbruggen zijn hergebruikte HEA-balken.
- De liggers in het brugdek komen van een kunstwerk op de A9, worden gereinigd en gemodificeerd en zijn zodanig doorgerekend dat de liggers als gezamenlijk dek weer voldoen aan de eisen die aan nieuwbouw worden gesteld.
- Innovatieve materialen:
- De keerwanden (12 stuks) worden gemaakt van basaltvezelwapening in combinatie met traditioneel beton. Basaltvezelwapening is duurzamer dan staal met als grote voordeel dat het corrosiebestendig is. Problematieken zoals roestvorming door chloride-indringing treedt hier dus niet bij op, wat de levensduur verlengt. Van Hattum en Blankevoort loopt voorop in het opschalen en constructief toepassen van basaltvezelwapening.
- De landhoofden (4 stuks) van de fietsbruggen worden vervaardigd uit geopolymeerbeton. Dit beton heeft een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot dan conventioneel cementgebonden beton. Geopolymeerbeton wordt gemaakt zonder traditioneel cement, waardoor de productie ruim 50% minder CO2-uitstoot oplevert. Bovendien heeft het materiaal een hoge bestendigheid tegen zuren en zouten, wat de duurzaamheid en levensduur van infrastructuurprojecten verder verbetert.
Met deze aanpak dragen we bij aan een circulaire bouwsector en verminderen we de milieu-impact van onze projecten.