Bouwteam Circulaire Fiets en voetgangersbrug Asterpad+ door Gemeente Amsterdam gegund aan Van Hattum en Blankevoort
Buiksloterham - een voormalig industriegebied aan de Noordelijke IJ-oever van Amsterdam – transformeert tot een circulaire stadswijk. Het wordt een duurzaam gebied waar wonen en werken vanzelfsprekend naast elkaar plaatsvinden. Door het grote aantal te bouwen woningen is er een toenemende behoefte aan fijnmazige infrastructuur voor fietsers en voetgangers en aan een prettige leefomgeving met ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten. Hier levert het project Asterpad+ in opdracht van Gemeente Amsterdam een bijdrage aan: de realisatie van een fiets- en voetgangersverbinding via een brug over het Tolhuiskanaal, op basis van duurzame ontwerpprincipes en circulaire materialen.
Materiaal afkomstig uit Buiksloterham
De brug, aanlanding en oevers van Asterpad+ ontwerpen en bouwen we met 100% vrijkomend materiaal, losmaakbaar voor toekomstig hergebruik. Dat materiaal is bij voorkeur hout en afkomstig uit de Buiksloterham. Het gebruik maken van duurzame/circulaire ontwerpprincipes en materialen is in lijn met de hoge duurzaamheidsambities van Buiksloterham en is dan ook een belangrijke doelstelling voor de bruggen in het gebied. Er is gekozen voor een voorbereidings-/ontwerpfase in bouwteam om te leren en kennis op te doen met betrekking tot circulariteit.
Circulair bouwen
Ontwerper Cyrus Clark van gemeente Amsterdam: "Circulair bouwen is nieuwe kost voor het team bruggenontwerpers van de gemeente Amsterdam. Het vraagt een andere ontwerpaanpak dan bij een normaal ontwerpproces. In plaats van bestellen in de winkel, zullen we eerst in de koelkast thuis moeten kijken naar de beschikbare ingrediënten voor de soep. Op basis van de beschikbare ingrediënten bepalen we vervolgens wat voor soep het wordt. Wij willen deze kans aangrijpen om veel te leren en circulair bouwen beter thuis te brengen bij al onze toekomstige projecten. De brug die we hier willen maken past perfect bij de ambities van Buiksloterham en wordt straks een prachtige toevoeging aan deze mooie stad."
Anders denken, anders doen
Projectmanager Jan Grit, Van Hattum en Blankevoort: "Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar wat we in onze circulaire zoektocht tegenkomen. We zullen anders moeten denken en anders durven doen. Alleen op die manier kunnen we de transitie naar circulair bouwen maken. Met de wil van de Gemeente Amsterdam en de kennis en ervaring binnen ons team heb ik daar alle vertrouwen in. Het gebied oogt nu nog desolaat. Straks is het een prettige plek om te verblijven; één die verbindt met ruimte voor spelen, samenzijn en genieten."
Gegund aan Van Hattum en Blankevoort
Het project Asterpad+ is gegund aan Van Hattum en Blankevoort. Van Hattum en Blankevoort werkt in dit project nauw samen met partners Meerdink Bruggen en Rademacher de Vries Architects. Dit project sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van Van Hattum en Blankevoort om een koploperspositie in de sector in te nemen op het thema duurzaamheid. Onze ambitie is om in 2030 volledig emissievrij te werken. Daarmee nemen we onze verantwoordelijkheid voor het klimaat en committeren we ons aan de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs. Om die reden zijn we extra trots om een bijdrage te mogen leveren aan dit unieke project in Buiksloterham en aan een duurzame toekomst voor de stad Amsterdam.