Zoeken

IJsseluiterwaarden Olst

Door de komst van de nieuwe hoogwatergeul ging een populaire fiets- en wandelroute verloren. Door de komst van een 100 meter lange brug blijft het 'Rondje Fortmond' behouden. Het project maakt deel uit van het programma Ruimte voor de Rivier.

Het inrichtingswerk van project IJsseluiterwaarden Olst bestaat onder andere uit de aanleg van een aantal nevengeulen in de uiterwaarden. Over de nieuwe geul bij de buurtschap Fortmond komt een 100 meter lange fiets- en voetgangersbrug. De brug is alléén toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Hierdoor blijft de directe verbinding met diverse lange afstandswandel- en fietspaden behouden. Wel zal het mogelijk zijn dat voertuigen van hulpdiensten erover heen kunnen rijden, en dat geldt ook voor het verspreiden van strooizout. De brug is overstroombaar en dient dus tegen overstroming bestand te zijn. Dat geldt daarom ook voor ijsgang en drijfvuil tijdens hoogwater.

Ontwerp

De uitvoering van de brug wordt identiek aan nieuwe bruggen nabij Zwolle. Voor de daar gelegen Ruimte voor de Rivier-projecten is een prijsvraag uitgeschreven voor een overstroombare brug in de uiterwaarden. Onder deskundige beoordeling vanuit een vakjury (waaronder de nationale landschapsarchitect Ytje Feddes) is gekozen voor een ontwerp van het architectenbureau IPV Delft. Ditzelfde ontwerp wordt nu ook toegepast in de IJsseluiterwaarden Olst.

Ruimte voor de Rivier

Het project IJsseluiterwaarden Olst wordt uitgevoerd in het kader van Ruimte voor de Rivier. In 2015 moet in de IJssel op deze plek een waterstandsdaling zijn bereikt van ruimt zeven centimeter. Dat is nodig om de veiligheid bij hoogwater te vergroten. Daarnaast wordt er nieuwe natuur ontwikkeld en komt er meer ruimte voor recreatie. IJsseluiterwaarden Olst is een samenwerkingsproject van de provincie Overijssel, DLG, het ministerie van Economische Zaken, Staatsbosbeheer, de gemeente Olst-Wijhe en Rijkswaterstaat. DLG coördineert de uitvoering van het project en zorgt tevens voor de aankoop van de gronden.